Festmények elhelyezése otthonunkban.Előszó

Írásunkkal szeretnénk segítséget nyújtani festményei elhelyezésében és a lehetséges hibák elkerülésében. Gyakori hiba a túl magasan elhelyezett, vagy nagy felületre történő, kis méretű festmény felrakása. Az alkotások középpontja szemmagasság környékén legyen!

Tervezés

Érdemes lehet első körben a szoba fókuszpontját kitalálni, ahova egy nagyobb méretű hangsúlyos képet teszünk. Akár több fókuszpont is lehet egy szobában, a beltér kialakítása szerint. (Fókuszpont lehet egy hangsúlyos kandalló is) Miután ezzel megvagyunk, könnyebb lesz kitalálni a többi kép elhelyezését.
A festményekhez használt képkeretek remekül illenek a legtöbb fal színéhez (fehér, lágyabb, világos árnyalatok), azonban egy erős sárga tónusú fal "összefolyhat" egy arany színű kerettel, ami nem szerencsés. Hisz a keret szerepe hogy kiemelje, kihangsúlyozza a képet.
Ne törekedjünk feltétlenül arra, hogy képeink egyforma keretbe kerüljenek. Kis változatosságot is vihetünk így otthonunkba. Mivel minden festménynek saját egyénisége van, elsődleges szempont a hozzá legjobban illő keret választása legyen, csak ezután próbáljuk meg a többi képkerethez, bútorhoz illetve saját elképzelésünkhöz igazítani azt.


Elhelyezés

Festményeik elhelyezésének 2 fő vonala lehet, szimmetrikus vagy aszimmetrikus elrendezés. Szimmetrikus elrendezés esetén a keretek alsó vagy felső vízszintes vonalához igazíthatjuk a képeket -galériaszerűen-, vagy a képek középpontját egy vonalba igazítva úgynevezett múzeumi elrendezésben. A falnak támasztva képeinket, könnyen megtalálhatjuk a megfelelő távolságokat, illetve a legjobb sorrend kialakítást is.


Aszimmetrikus elrendezés a nagyon különböző formák, méretek, stílusok esetén különösen indokolt. Ennél az elrendezésnél próbáljuk egyensúlyba hozni a kompozíciót a padlón elfektetve variálva a képeket, így elkerüljük hogy a falon többszöri fúrást és felhelyezést.


Mielőtt feltennénk a képeket a falra, érdemes lehet különböző napszakokban, más-más fényviszonyoknál is megvizsgálni a kompozíciót.


Térközök

A képeket ne rakjuk túl közel egymáshoz, 10-15cm távolság mindenképp próbáljunk tartani. (Praktikus ötlet a kézfejünket két kép közé tenni, összezárt ujjakkal.)
Ha bútorok fölé helyezzük a képet, érdemes legalább 15-20cm távolságot tartani, pl. a kanapé vagy asztal fölött. Ilyen esetben optimális hatást érhetünk el, ha a kép szélessége a bútordarab hosszának 2/3-a, amit akár több kisebb festménnyel is kitölthetünk.


Kisebb falszakaszokon tartsunk lehetőleg 5-10cm szabad falfelületet a kép két oldalán, hogy ne töltse azt ki teljesen.


Távolságok, méretek

Szűkebb terek esetén, mint az előszoba: ne válasszunk túl nagy méretű képet. A lépcsőház szintén ilyen terület, ahol kiválóan mutathat a lépcsőzetes elrendezés, ami által a képek is mindig szemmagasságban találhatóak. Tökéletes választás lehet ide: kis méretű olajfestmény, pasztell képek, grafikák vagy tűzzománcok kompozíciója. Nagyjából elmondható, hogy az optimális megtekintési távolsága a kép hosszabbik oldalának kétszerese, háromszorosa.


Fények

Vegyük figyelembe a fényviszonyokat: mélyebb tónusú, sötét képeket lehetőleg ne a lakás kevésbé megvilágított helyére tegyük. Ha túl sötétnek vélünk egy képet, megpróbálhatjuk megcserélni egy intenzívebb színvilágú, világosabb festménnyel. Megoldás lehet a képmegvilágító lámpa használata is, vagy akár a manapság divatos mennyezetbe épített, dönthető spot lámpával történő célzott megvilágítása is. A világítással még hangsúlyosabbá tehetőek a képek.


Tükröződés

Ha egy kép túlzottan tükröződne a fényes lakkozás vagy üveg miatt, próbáljuk úgy áthelyezni, hogy a fény ne szemből érje. Esetleg megoldás lehet függönnyel tompítani az ablakon bejövő fényt, vagy a festmény felső részének faltól való dőlését növelni hosszabb képszöggel, ezzel tompítva a ráeső fény szögét. Fűtőtesttől 50cm távolságot tartsunk függőlegesen, a kép védelme érdekében!


Végszó

Természetesen a leírtaktól eltérhet némiképp saját ízlése szerint, ám ha szem előtt tartja ezen információkat, biztosan a legkellemesebb elrendezést érheti el otthonában, és ragyogó helyet talál festményeinek!

Aranyhíd festmény galéria a facebookon.Kérje ingyenes katalógusunkat!